Kıdem tazminatı işçiye şartlarını taşıması halinde işverence yapılan ödemedir. İşçi vefat etmişse mirasçılarına ödeme yapılır. Kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi işçinin için işyerinde bir yıllık çalışması olması gerekir. Ancak işveren işçinin kıdem tazminatını engellemek için bir yıllık sürenin dolmasına kısa bir süre kala dürüstlük kuralına aykırı olacak şekilde iş sözleşmesini sona erdirirse kıdem tazminatı ile birlikte kötü niyet tazminatı da ödeyecektir.
Kıdem süresi hesaplanırken işçinin işverene ait farklı işyerlerinde çalıştığı süreler dikkate alınır. Ödünç işçi olarak başka işverence çalıştırılmış olsa dahi ödünç veren asıl işverendeki çalışma süresine dahil edilir. İşveren işyerini devretmişse iş sözleşmesi sona erdirilmedikçe devirden etkilenmeyecek hesaba dahil edilecektir. Ancak bunun için devir sırasında iş sözleşmesinin devam etmelidir. Arada boşluk varsa her işveren kendi dönemindeki kıdem tazminatından sorumludur. İşyerinin el değiştirmesi halinde işlemiş olan kıdem tazminatından her iki işverende sorumludur. Devredenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren 2 yıldır ve kendi sorumluluğunda çalıştığı dönem ve ücret seviyesiyledir. Yeni işveren tüm kıdem tazminatını öderse eski işverene rücu edebilir.
Kıdem tazminatı hesabında her yıl için 30 günlük ücret tutarı esas alınır. Kıdem tazminatına esas alınan ücret brüt ücrettir. Kıdem tazminatına uygulanacak faiz en yüksek mevduat faizidir. Mahkeme hak ediş tarihinden itibaren faize hükmeder. Kıdem tazminatında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Kıdem tazminatı hesabında ücretsiz izinde geçen süre, çıraklıkta geçen süreler dahil edilmez.