Araç değer kaybı, trafik kazası sonrasında hasar gören aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesi olarak tanımlanır. Kaza sonrasında tamir edilen araç, kusursuz bir onarım ve yapılanma geçirse dahi aracın ikinci el satışındaki değeri kaza öncesi belirlenen fiyattan daha düşük olmaktadır. Araçtaki hasar oranı ne kadar büyükse araç değerinde düşüş o kadar büyük olacaktır. Tamir sürecinde orijinal parçalar da tercih edilse de araç kayıtlara kaza nedeniyle kusurlu olarak kaydedilmektedir.
Araç değer kaybı hesaplaması yapılırken dikkate alınan değişkenler mevcuttur. Aracın üretim yılı, hasar geçmişi, kilometresi, markası, modeli, trafiğe çıkışı, kaza geçmişi, onarım bilgileri ve piyasa değeri gibi değişkenlerin hesaplama sürecinde dikkate alınır. Araç değer kaybı talebi kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde yapılmalıdır. Zamanaşımı süresinin kesilmesi için zararın karşılanması başvurusu en kısa sürede yapılmalıdır.
Kaza sonrası ortaya çıkan zararların karşılanması için kazanın meydana gelmesinde kusurlu olan taraf ve sigortaya (zorunlu trafik sigortası ve kaskoya) başvuru yapılabilecektir. Zorunlu trafik poliçesi, tüm sürücülerin koruma altına alarak manevi veya maddi kaybın karşılanmasını üstlenir.
Ancak birden fazla aracın kazaya karışması durumunda zorunlu trafik sigortası kusursuz veya az kusurlu sürücüye ödeme yapmaktadır. Trafik sigortası sadece araçtaki dış etkenli hasarları karşılamaktadır. Zorunlu trafik sigortası yoksa hasarın karşılanmasını kusurlu kişi/kişilerden doğrudan talep edilebilecektir. Kasko ise araçta meydana gelen tüm hasarın ve zararın karşılanmasını üstlenmektedir. Kazada kusurlu bulunan sürücülerin mal ve can güvenliği kasko sigortasıyla teminat altına alınır.
Kaza sonrası düzenlenen eksper ve hasar tespit tutanağı ile kazanın bilgileri, kusurlu olan taraf ve meydana gelen zararlar belirlenmektedir. Değer kaybı başvurusu yapılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Öncelikle kazaya neden olan taraf değer kaybı talebinde bulunamayacaktır. Başvuru 2 yıllık süre içinde yapılmalıdır. Sigorta şirketince değer kaybı talebinin karşılanmaması halinde Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılacaktır.Değer kaybı için başvuru yapıldığında, hasar tespit tutanağı, servis raporu, ekspertizden alınan belge, sigorta poliçesi, tanık olarak gösterilecek kişilerin listesi ve kaza sonrasında çekilen fotoğrafları ilgili şirkete iletmesi gereklidir.
Aracınız kazaya karışmış ise hak kaybına uğranılmaması için doğru ve gerekli belgeler ve hesaplamalarla sigorta şirketine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Başvurucu sürecinde sürelerin önemi, gerekli bilgi ve belgelerin hazırlanması ve karşı tarafın genellikle büyük sigorta şirketleri olması nedeniyle alanında uzman hukukçular ile sürecin yürütülmesi hak kayıplarını engelleyecektir.
Başarı Danışmanlık Ofisi olarak; uzman ekibimiz ile trafik kazaları sonrası aracınızda oluşan değer kaybına başvuru ve değer kaybı tazminatını en kısa sürede geri alma konusunda destek ve hizmet vermekteyiz.