Gayrimenkul Satış Sözleşmesine Dayana Davalar
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, gayrimenkulün satışının gerçekleşmesi için satış öncesinde imzalanan bir vaat sözleşmesidir. Bu sözleşme ile taraflar bir taşınmazın, satıcı tarafından belirlenen bedel karşılığında ve taraflarca belirlenen şartlarda ve tarihte satışının yapılmasına dair anlaşır. Bu sözleşmelerin noter aracılığıyla yapılması halinde resmi belge niteliği kazanacaktır. Noter dışında düzenlenen ve notere sadece imza onayı için getirilen sözleşmelerin ise herhangi bir yasal geçerliliği yoktur. Sözleşme içeriğinin ayrıntılı ve anlaşılır şekilde düzenlenmesi gerekir. Ayrıca vaat sözleşmesi tapuya şerh verilebilecektir. Tapuya verilecek şerh iyi niyetli üçüncü kişilerin hak kazanmasını önleyecektir. Yapılan sözleşme her iki taraf için de yükümlülük barındırır. Bu tür sözleşmelerden kaynaklanan sorunlarla alanında uzman bir kişiye danışmanız, konu üzerinde yanılmadan işlem yapmanızı ayrıca hukuki açıdan güvende olmanızı sağlayacaktır.
Tapunun Tescili ve İptali Davası
Taşınmazların devirlerinde tapu kayıtlarında veya sonrasındaki değişikliklerde, şerh koyulması işlemlerinde sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlar örneğin, tapu kaydının malik dışında başka kişi adına yapılması, tapu kütüğünde haklı bir neden olmaksızın işlem yapılması, tescilin düzeltilmesi veya silinmesi terkini, ayni haklarla ilgili şerh sorunlarıdır. Bu davaların açılmasına sebep olacak konular örneğin miras hukuku, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi olabilir. Bu dava türünde maliklerin ve hak sahiplerinin bu süreci alanında uzman hukukçularla yürütmeleri hak kaybına uğramamaları açısından önem teşkil etmektedir.
Ecrimisil Davası
Ecrimisil davası; taşınmazı kötü niyetli olarak kullanan ve talebe rağmen iade etmeyen kötü niyetli kişilere karşı haksız işgal tazminatının ödenmesi için açılan dava türüdür. Davada davalı gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir. Davanın konusu taşınmazın kötü niyetli işgali sonucu elde edilemeyen muhtemel gelirdir. Bu davaların içerikleri, yürütülme şekilleri Yargıtay içtihatları ile şekillenmektedir.
Kat Mülkiyeti Hakkındaki Uyuşmazlık
Kat mülkiyeti sorunları günümüzde en sık rastlanan sorunlardandır. Kat irtifakı ve kat mülkiyetinin kurulması, kat mülkiyeti ve kat irtifakı sahiplerinin borçları, ana gayrimenkulün yönetilmesiyle ilgili uyuşmazlıklar, ortak yararlanmaya özgülenmiş olan bağımsız bölümlerin tescili, ortak giderlere katılma borcu, yöneticinin seçilmesi ve yöneticinin denetlenmesi gibi kat mülkiyeti hukukuna dair konularda açılan davalardır.
El Atmanın Önlenmesi Davası
Taşınmazın malikinin veya haklı zilyedinin, taşınmaz üzerinde mevcut saldırının sonlandırılması açması gereken dava türüdür. Malike ve haklı zilyede mülkiyet hakkından doğan yetkilerini kullanmasının haksız olarak güçleştirildiği hallerde bu el atmaya karşı kendisini koruma imkânı vermektedir.
Gayrimenkul Hukukunda Kiranın Tespiti ve Uyarlanma Davaları
Taşınmazlar ilgili kira sözleşmeleri en fazla yapılan sözleşme türlerindendir. Ancak pandemi süreci ile birlikte gündeme fazlası gelen dava türü uyarlama davasıdır. Tüm dünyada yaşanan salgın sebebi ile pek çok işyeri kapalı kalmıştır ve kalmaya devam etmektedir. Ancak kira bedelleri sanki işletmeler faaliyetlerine devam ediyormuş gibi aynı miktarlar üzerinden tahsil edilmeye devam edilmektedir. Diğer mücbir sebep hallerinin varlığı halinde bu dava türüne başvurulmaktadır.
Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinden Doğan Davalar
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri uzun zamandır ülkemizde yapılmaktadır. Bu sözleşme ile arsa sahibinin taşınmazını devretmekte karşılığını daire olarak almaktadır. Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi; “Eser Sözleşmesi” ve “Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesinden” oluşan çift tipli “karma” bir sözleşme olup resmi şekil şartına bağlıdır. Sözleşmelerin bu ikili yapıları, uygulama sorunları nedeniyle hem sözleşmelerin hazırlanmasında hem ortaya çıkan sorunlar nedeniyle açılacak davalarda gerçekten alanında uzman hukukçularla çalışılmalıdır.
Ortaklığın Giderilmesi Davası
İzale-i Şuyu davası olarak da anılan bu dava türünde, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan dava türüdür. Davalı tüm paydaşlardır ve taraf teşkili sağlanmalıdır. Davacı herhangi bir paydaştır. Paydaşlar, kendi aralarında malı paylaşmada sorun yaşamaları halinde bu davaya başvururlar. Davaya konu mal satılarak ortaklık sona erdirilir. Her paydaş payı oranında hakkını alır.
Tahliye Davaları
Kiralanan taşınmazların tahliye şart ve usulleri Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bu dava türünde tahliye taahhüdünün varlığı ve geçerliliği önemlidir. Tahliye davası açılması farklı sebeplere dayanabilir. En sık rastlanılan sebep kira borcunun ödenmemesidir. Ayrıca kiraya verenin yahut eşinin, altsoyu veya üstsoyunun mesken veya konut ihtiyacının oluşması, yeni malikin ihtiyacı, taşınmazın esaslı şekilde onarılması gibi sebeplerin mevcut olması halinde kiraya veren kiracının tahliyesi için dava açabilecektir.
İstirdat Davası
Taşınmaz malikin malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı, malın iadesini talep ettiği dava türüdür. Tapuya kayıtlı taşınmazlarda istihkak davasının amacını tapu sicilinin düzeltilmesi davası ile yerine getirir.