Edit Template

Kaza Sonrası Her Hasar Karşılanır Mı?

Kaza sonrası araç değer kaybıyla ilgili önemli bir husus ciddi kazalar sonucunda aracın durumunun belirlenmesidir. Ağır kaza sonrası araç onarılabilecek durumda ise araç değer kaybı talep edilebilecektir. Ancak perte ayrılacaksa değer kaybı talep edilemeyecektir.

Kaza sonrası hasar görerek değer kaybına uğrayan araçlar TRAMER kayıtlarına hasarlı araç olarak kaydedilmekte ve meydana gelen değer kaybı talep halinde trafik sigortasından karşılanmaktadır. Değer kaybının tazminin talep edilmesi için öncelikle kazada kusursuz taraf olunmalıdır. Kazaya kusuruyla neden olan taraf bu tazminatı talep edememektedir. Kaza sonrası meydana gelen tüm zararlar talep edilememektedir. Örneğin; plastik tampon onarımı, cam, basit kaporta, jant, mekanik, elektrik ve döşeme aksamı onarımları,lastik, radyo gibi küçük onarımlar karşılanmamaktadır.

Değer kaybı talebinde bulunmak için kaza tespit tutanağı ve değer kaybı talep edilen araca ilişkin hasar ekspertiz raporu ile hasar fotoğrafları, aracın ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi hazırlanmalıdır. Bu belgeler tamamlandığında sigorta şirketine yazılı olarak başvuru yapılacaktır. Başvuru sigorta şirketinin internet sitesi üzerinden de yapılabilmektedir. Sigorta şirketi sunulan belgeleri de dikkate alarak gerekli hesaplamayı yapıp, çıkan değer kaybı tazminatını banka hesabına yatırmaktadır. Sigorta şirketi talebi karşılamaz ise veya talepten az ödeme yaparsa Sigorta Tahkim Komisyonu’na itiraz başvurusu yapılabilmektedir. Başvuru sürecinde alanında uzman hukukçulardan destek almak hak kayıplarını önleyecektir.

“Bu durumda mahkemece Karayolları Genel Müdürlüğü Fen Heyetinden seçilecek kusur ve araç hasarı konularında uzman bilirkişi kurulundan sulh ceza mahkemesi dosyasında dinlenen tanık beyanları, alınan bilirkişi raporları tesbit raporu hükme esas alınan rapor ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek kazanın meydana gelmesinden tarafların kusur durumlarının ve davacı taraf aracında davaya konu kaza sebebiyle oluşan davanın talebine konu hasarın davacı aracının pertinin mi, onarımının mı ekonomik olduğu pertinin uygun olması halinde olay tarihi itibariyle 2.el piyasa rayiç değerinin ve sovtaj değerinin tesbiti hususlarında diğer raporlarında irdelendiği denetime elverişli gerekçeli, ayrıntılı bir rapor alınarak sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken yazılı olduğu biçimde davacı tarafından tek taraflı olarak yaptırılan tesbit sonucu alınan raporu düzenleyen aynı bilirkişiden alınan rapora dayanılarak hüküm kurulması doğru görülmemiştir.” (YARGITAY 17. HUKUK DAİRESİ 2012-6466 E.2013-826 K.)

Makalemizi Paylaşabilirsiniz.

Pelin Yılmaz Hukuk Bürosu olarak, uzman ekibimizle birlikte sizinle çalışmaya hazırız.

Hukuki ihtiyaçlarınızı karşılamak, hukuki sorunlarınıza çözüm bulmak ve danışmanlık hizmetleri sunmak için buradayız. Müvekkillerimize en iyi hukuki destek ve çözümleri sağlama taahhüdüyle, sizinle işbirliği yapmayı dört gözle bekliyoruz. Lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin, size nasıl yardımcı olabileceğimizi konuşmak için her zaman buradayız.

© 2025 Pelin Yılmaz Hukuk Bürosu (www.pelinyilmaz.av.tr) Tüm hakları saklıdır.