Kişiler üzerine atılı suçlardan yargılama sürecinde yerel mahkeme kararının Yargıtay ilgili ceza dairesince onanması halinde olağan kanun yolları tükenmiş olmaktadır. Ancak yapılan yargılamada hukuka aykırılıklar var ve bu hususlar dikkate alınmamışsa olağanüstü kanun yoluna başvurulabilir. Bu aşamadan sonrası için Ceza Muhakemesi Kanunu 308. maddesinde Yargıtay ceza dairelerinin kararlarına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın re’sen veya istem üzerine itiraz edebileceği olağanüstü kanun yolu olarak Yargıtay Başsavcılık İtirazı düzenlenmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, olağanüstü itiraz kanun yoluna başvurusunda tespit ettiği hukuka aykırılıkları gerekçeleriyle birlikte itiraznamede açıklar. İtiraznamede hem maddi hukuka aykırılıkları ve hem de usul hukukuna aykırılıkları ileri sürebilir. Yargıtay Başsavcılığı itiraz yolu olağanüstü kanun yolu olmakla Yargıtay ceza daire kararına karşı olağanüstü itiraz yoluna gidilebilmesi için, kararda sonucu etkileyebilecek bir hukuka aykırılığın tespit edilmesi gerekir.
İtirazı inceleyecek Ceza Dairesi veya Yargıtay Ceza Genel Kurulu, itirazda belirtilen sebeplerle bağlı değildir, dosyada resen tespit edilen hukuka aykırılıkları esas alarak bozma kararı verebilir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisi Madde 308
(1) Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re’sen veya istem üzerine, ilâmın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.
(2) İtiraz üzerine dosya, kararına itiraz edilen daireye gönderilir.
(3) Daire, mümkün olan en kısa sürede itirazı inceler ve yerinde görürse kararını düzeltir; görmezse dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderir.
Yargıtay Başsavcısı tespit ettiği hukuka aykırılıkları içerir itiraznameyle kararını değiştirmesi için ilk olarak kararı veren Yargıtay ceza dairesinden talepte bulunur. Yargıtay ceza dairesi itiranamedeki sebepleri haklı görürse kararını düzeltir, itirazı yerinde görmez ise Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderir. İtiraza başvuru süresi Yargıtay ilamının Başsavcılığa verildiği tarihten itibaren 30 gündür. Sanık lehine gidildiği hallerde süre aranmamıştır. Ayrıca itiraz aşaması hüküm kesinleştikten sonra mümkün olmakla başvuru yapılması infazı durdurmayacaktır.
Yasada dairenin bu itirazı dosya üzerinden mümkün olan en kısa sürede inceleyeceği düzenlenmiştir. Dosyada itiraz başvuru süresi içinde yapılmış ise esasa girilerek daire kararının yerindeliği incelenmektedir. Temyiz aşamasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesinin onama yönünde olması daha sonra Başsavcılık itirazı yapılmasına engel değildir. Yani tebliğnamedeki talebi itiraz yolunda Başsavcılık için bağlayıcı değildir. Başsavcılıkça bozma talepli tebliğnameye rağmen onama olarak aleyhe çıkan karar nedeniyle itiraz yoluna başvurmak istenecektir. Çünkü tebliğnamede gösterilen sebeplerin ceza dairesi tarafından kabul görmemesi, Başsavcı itirazı yoluna gidilmesini güçlendirecektir. Ancak ceza dairesinin kararının tebliğname yönünde çıkmaması, mutlaka Başsavcı itirazı yoluna başvurulmasını gerektirmeyecektir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına itiraz kanun yoluna başvurması için verilen dilekçenin ve gösterilen sebebin reddedilmesi, aynı ve ek gösterilen sebeplerle yapılacak bir başka incelemede itiraz kanun yoluna başvurulmasını engellemez. Olağanüstü itiraz kanun yoluna yalnızca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı başvurabilir. CMK 308. maddede Cumhuriyet Başsavcısının re’sen veya istem üzerine bu itirazda bulunabileceğini hükme bağlanmış ancak kimlerin istemde bulunabileceğini açıklamamıştır. Uygulamada avukatlar itiraz yoluna başvurulması talebiyle Başsavcılığa başvuru yapmaktadır. İtiraz yoluna başvuru yapılması talebi halinde Başsavcı bu talep ile bağlı değildir. İtiraz yoluna başvuru yapıp yapmama ilgili takdir hakkına sahiptir.
Yargıtay Başsavcılığında CMK 308. Madde kapsamında başvurularınız yapmak üzere ceza hukukunda uzman ekibimizle sizlerle çalışmaya hazırız.